Колкото и хубаво нещо да са инвестициите, те не бива да се правят с лека ръка. Важно е да имате еталон, с който да сравнявате представянето си и по който да се ръководите. Иначе как ще бъдете сигурни дали резултатите ви са следствие на собствените ви уменията, или на случайна доза късмет?

Без значение с какъв вид залози се занимавате, ако си имате мерило за сравнение, резултатите ще са налице. Да вземем например професионалните покер играчи. Знаехте ли, че ти използват софтуер, който анализира и в последствие им показва историята на всяка изиграна ръка по време на играта? Това позволява на играчите да взимат решения с положителна очаквана стойност (Positive Expected Value).

Инвеститорите в акции също следват определени образци: как се представят сравнено с индексния фонд S&P500м, състоящ се от 500-те американски компании с най-висока пазарна капитализация.

За спортните трейдъри еталонът всъщност е крайният коефициент в момента на началото на мача. На български често наричаме това линия на затваряне (Closing Line). И понеже тази тема ни е много присърце, днес решихме подробно да ви запознаем с нея.

Към какво се стремят трейдърите?

Целта на всеки трейдър е да избегне линията на затваряне (Closing Line) от “най-острите” букмейкъри без какъвто и да било допълнителен “данък” (познат още като Vig или марж).

Знаем, че никой не може с точност да предскаже резултатите от всяко спортно събитие. Това обаче не означава, че печелившите трейдъри са просто късметлии. И преди сме ви споменавали, че не трябва да се стремите да печелите всеки залог. Това, което трябва да се опитвате да правите, е да взимате решения с положителна очаквана стойност (+EV). Пример за такова решение е трейдване тогава, когато съществува по-голям шанс за печалба, отколкото коефициентите предполагат.

Ето защо в следващите редове ще си поговорим за т.нар. Positive Expected Value. При малки извадки от трейдове всичко може да се случи – отклоненията ще окажат голямо влияние върху резултатите ви. При голям обем от трейдове обаче, дисперсията, или отклоненията, ще се изравняват. Причините за това ще разберете малко по-късно. Важното в случая е, че в такива ситуации само трейдърите, които могат да уцелят линиите на затваряне (Closing Lines) без допълнителен Vig. при “шарп” букмейкъри, ще се радват на добри печалби.

На спортния пазар линиите на затваряне на „шарп“ букмейкърите се считат за очаквана стойност. Какво ще рече това? Ако сте търгували при по-висок коефициент от този при затварящата им линия, то сте успели да направите +EV търговия. Ако обаче сте търгували с по-нисък коефициент от този на линията на затваряне, то тогава имате -EV.

Ясно е, че когато пускате залога, няма как да знаете какъв ще е коефициентът точно преди началото на мача или на играта. Въпреки това има няколко фактора, които оказват влияние на коефициентите. Такива са времето, оставащо до началото на мача, процентът изплащане на букмейкърите и стабилността на пазара. Нека се запознаем по-подробно с всеки от тях.

Оставащо време до началото

Коефициентите отразяват притежаваната от пазара информация. Това означава, че колкото по-рано преди началото на мача направите трейд, толкова повече последваща информация може да се появи, която да повлияе по някакъв начин на коефициентите.

Имайки предвид това, може да се каже, че залозите, направени малко преди началото на играта, ще изпитат по-малко колебания и промени на коефициентите.

Изплащания и ликвидност: разлики между “софт” и “шарп” букмейкъри

Най-просто казано разликите между двата типа букмейкъри се определят на база техния процент на изплащане и ликвидността на пазара. Предимство, или стойностен залог, се получава тогава, когато има разлики в коефициентите на различните букмейкъри.

Голяма част от „софт“ букмейкърите имат по-нисък процент на изплащане, сравнено с „шарп“ букмейкърите. Ето и един пример: коефициентът за победа на Манчестър Юнайтед като домакин срещу Арсенал е 2,50 при „софт“ букмейкър и 2,68 при „шарп“ такъв. Към момента на писане процентите им на изплащане са 92,6% и 98%.

Понеже „шарп“ букмейкърът има по-висок процент на изплащане и позволява наличието на по-големи залози, повече пари се залагат при него, отколкото при „софт“ букмейкъра.

Това от своя страна води до идеята, че „шарп“ букмейкърът има по-голяма ликвидност. Но какво разбираме от това? Налице е повече информация, което прави коефициентът на „шарп“ букмейкъра много по-добро отражение на истинските коефициенти, показващи реалната вероятност за изхода на играта.

Манчестър Юнайтед срещу Арсенал - примерът

Нека вземем примера ни от по-рано и да се поставим в следната ситуация: час преди началото на мача получаваме информация, че Алексис Санчес, най-добрият играч на Арсенал, е контузен. Залагащите на „шарп“ букмейкъри знаят, че спрямо новата информация, шансовете за победа на Арсенал намаляват значително и, следователно, ще направят огромен залог, например 1 000 000 лева, в полза на Манчестър Юнайтед. Това означава, че коефициентът на Манчестър Юнайтед пада до 2,30. 

Ако погледнем коефициентите без „данък“ (тези, при които се премахва маржът на „шарп“ букмейкъра – 2%), коефициентът е 2,346 (2,30 х 1,02). Коефициентът на „софт“ букмейкъра си остава 2,50, което означава, че към момента на пазара съществува предимство от 6,56%: ((2,50 / 2,346) – 1) x 100. 

Движението на пазара от 2,68 до 2,30 е отклонение от 16,5%. Какво ще направи „шарп” букмейкърът, за да промени коефициента си в друга посока и да елиминира предимството? Точно така, ще вземе предвид новата информация. Целта ѝ е да промени коефициента, като убеди залагащите да заложат парите си на равен резултат или дори победа на гостуващия отбор. 

Имайки предвид че остава по-малко от час до началото на двубоя, шансовете това да се случи всъщност са доста ниски. Това ни навежда на мисълта, че предимството 1 час преди началото на мача вероятно ще остане такова, каквото е до момента на реалното начало. С други думи, ако бяхте пуснали вашия залог 1 час преди началото на коефициент 2,50, вероятно щяхте да хванете линията на затваряне при „шарп“ букмейкъра. Това само по-себе си е +EV трейд.

Като цяло коефициентите при „софт“ букмейкърите са значително по-ниски от тези при „шарп“ букмейкърите. Причината тук е главно заради по-ниския процент на изплащане. Та, за да се получи предимство за „софт“ букмейкър, пазарът трябва да спадне с близо 10% (заради мекия vig).

Вероятността това да стане и пазарът да се върне в първоначалната си позиция към този момент е много ниска. В същото време спад от 2-3% при „шарп” букмейкъра ще създаде предимство. Всичко това идва да ни подскаже, че е необходимо много по-малко количество нова информация, за да не бъде пазарът в наша полза, за разлика от спада от 10-13% при „софт“ букмейкъра. 

Изводът от цялата информация до момента е, че ако възникне предимство при „софт“ букмейкъра, много по-вероятно е то да продължи да съществува до началото на играта, отколкото в случаите, когато такова предимство възникне при „шарп“ букмейкърите.

Кой е “най-острият” букмейкър?

Ликвидността е това, което ще определи кой е „най-острият“ букмейкър за даден пазар. Това е букмейкърът с най-висока ликвидност. „Острите“ трейдове дават повече информация. Веднъж пуснат даден залог, пазарът отразява притежаваната от този търговец информация. 

Близо до началото на играта/мача/двубоя в пазар с висока ликвидност „острите“ трейдъри вече ще са пуснали своите залози и пазарът ще може да отрази цялата събрана до момента информация. Както вече споменахме, според пазара линията на затваряне (Closing Line) представлява истинските коефициенти, а оттук идва и вероятността за различните резултати от играта. 

Pinnacle е един от букмейкърите с най-висока ликвидност, което го превръща в букмейкъра с „най-остри“ коефициенти. Ако трейдър заложи на линия на Pinnacle, много е вероятно да се появи някакво предимство сред „шарп“ букмейкърите. 

Това води до намаляване с близо 2-3% на коефициентите и 1% за предимството, сравнено с останалия пазар. Когато това се случи, останалите трейдъри се опитват да уловят същата ликвидност и при другите „шарп“ букмейкъри преди някой друг да го направи. 

При поява на предимство на азиатския пазар „острите“ трейдъри продължават да залагат на линията, докато стойността не се обърне от другата страна. Ако си го представите на графика, балансът няма да е в най-ниската точка. Това означава, че ако успеете да заложите, когато предимството е в своя пиков момент, много вероятно е линията да се стабилизира малко по-ниско от коефициентите, на които сте заложили. 

Трейдвайки на предимства, залагате парите си от дясната страна на пазара. Тогава е много по-вероятно пазарът да се движи във ваша полза. 

SST е ценен инструмент за всички спортни трейдъри. С него може да наблюдавате и анализирате движението на пазара. Понякога дори при „шарп“ букмейкърите могат да възникнат фалшиви отклонения, при които линията се връща в първоначалната си позиция заради някого, който е успял да заеме по-добра позиция от другата страна на пазара. 

Това води до следната ситуация: пуснали сте залог с +EV, 2 минути по-късно обаче залогът вече е -EV. Защо? Повече пари се залагат за двубоя, което повишава ликвидността и оттук са нужни още повече пари, за да се променят коефициентите. От всичко това можем да заключим, че пускането на залога малко преди началото на играта увеличава шансовете за +EV трейд. 

Пазари с ниска и висока ликвидност

Букмейкърите като цяло разрешават залагането на малки суми при по-малки лиги и по-малко популярни спортове. Това е и причината тези лиги да имат по-ниска ликвидност от големите лиги, като EPL, UCL, NBA, NFL и MLB. Защо е важно да знаете това? Защото ако има по 5% предимство за даден мач от Висшата лига и за мач от Английската втора футболна лига, ще са ви нужни много по-малко пари, за да промените коефициентите в играта. 

Това може да се случи двупосочно: да превърнете вашия +EV трейд в отрицателен и обратно. Това, което е гарантирано тук, е, че пазарите с ниска ликвидност са много по-нестабилни в сравнение с тези с висока ликвидност. Следователно те са приемани и за по-рискови. 

Да дадем и един пример. Ако пуснете два залога по-малко от час преди началото на двубоя, силно вероятно е и двата да имат +EV спрямо линията на затваряне (Closing Line). Но какво се случва, ако пуснете трейдовете си 4 часа преди началото на играта? Тогава е много вероятно залогът за мача в Английската втора футболна лига да се промени във ваша полза, отколкото този за EPL мача. Ето защо е важно да умеете сами да прецените риска и да може да го управлявате качествено.

Важно е да запомните

  • Като спортен трейдър основната ви цел е да правите залози, които надминават линията на затваряне (Closing Line) на „шарп“ букмейкърите без какъвто и да било марж(Vig). Това разграничава успешните трейдъри в дългосрочен план;
  • Линията на затваряне (Closing Line) при висока ликвидност на пазара рефлектира върху истинските коефициенти, защото включва цялата налична информация;
  • При „софт“ букмейкърите обикновено предимството, което възниква преди началото на играта, е по-вероятно да продължи да води до +EV трейдове в сравнение с линията на затваряне (Closing Line). За да се появи въобще някакво предимство, е необходимо пазарът да се раздвижи. Това намалява възможността за завъртане и обръщане на коефициентите във ваша полза;
  • Пускането на залозите малко преди началото на мача намалява шансовете предимството ви да се промени драстично;
  • Пазарите с ниска ликвидност са много по-нестабилни и рисковани в сравнение с пазарите с висока ликвидност.

Други публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top