Добрият залагащ е запознат с различни концепции, стратегии и тактики, които му позволяват да прави печеливши залози. Пример за една популярна концепция е критерият на Кели. Като всяко друго нещо тази стратегия има както поддръжници, така и критици.

За да може сами да определите към кой отбор ще се присъедините, е необходимо да сте добре запознати със същността на критерия. Ето защо в днешната статия ще ви въведем в спецификите на стратегията, как работи и каква е формулата за изчисление.

Какво представлява критерият на Кели?

Казано накратко, това е финансова стратегия за залагане, създадена през далечната 1956 г. от Джон Кели. Използва се както в света на спортните залози, така и в този на предприемачите, инвестиращи на финансовите борси и пазари.

Простичко казано, критерият на Кели изобразява математическа формула, а получените изчисления определят размера на залога в зависимост от настоящата наличност на финансовите средства. Както се очаква, целта е максимизиране на печалбата от даден залог или инвестиция. При използването на стратегията под внимание се взимат сумата, която трябва да се заложи, какви са шансовете да се осъществи печалба, а също и шансовете за загуба на целия залог.

Сред основните позитиви на стратегията се смята това, че с нея паричните ви средства ще бъдат защитени, а вече заложените суми имат висока положителна очаквана стойност и възвръщаемост.

Как работи стратегията на Кели?

Най-честите методи на залагане са:

  • Фиксиран залог, при който да залагате една и съща сума всеки път; 
  • Последователен залог на принципите на Мартингейл – удвояване на залога след загуба; 
  • Фибоначи – увеличаване с едно число нагоре след загуба и намаляване с две позиции след победа. 

От своя страна обаче, базирайки метода си на залагане на критерия на Кели, пред вас ще се открият нови хоризонти. Този метод е пропорционален. Това ще рече, че сумата, която залагате за дадено събитие, е винаги базирана и пропорционална на баланса по сметката ви. 

Какво е най-важно да запомните за тази стратегия? Ключов момент тук  е поддържането на стабилна банкова сметка. Целта е при загуба никога да не загубите всичките си пари, а при печалба – средствата ви да се разрастват експоненциално нагоре. В случай че сте влезли в нечепеливша серия, може да очаквате спад в сумата за залога – това ще ви гарантира, че няма да изгубите цялата си банка. Ситуацията е подобна и в обратния случай – повече победи и добри резултати означават постепенно повишаване на крайната сумата за залози. 

Как правилно да изчислите коефициента на Кели?

За да видите всичко прочетено до момента на практика и да ви се изясни по-лесно цялостната идея, в следващите редове ще ви покажем как се работи с формулата на Кели. Надяваме се, че някога сте били почитатели на часовете по математика, защото сега ви предстои да се потопите отново в безграничния ѝ свят. 

Формулата на Кели е: f = (bp – q) / b, където:

  • f = сумата, която трябва да заложите (част от цялата налична сума по банковата ви сметка)
  • b = десетичният коефициент на бъдещия залог – 1;
  • p = изчислената предварително от вас вероятност за печалба; 
  • q = вероятността да загубите (1-p).

За да ви  стане по-ясно, нека видим следния пример. Мислено се пренесяме на тенис корт, където се разиграва финален мач за турнира на Уимбълдън между Роджър Федерер и Рафаел Надал. За целите на нашия пример нека Федерер е с коефициент 1,598, а Надал с 2,490. Гледайки коефициентите, шансовете за победа на Надал са близо с 48%  по-големи. И сега нека изчислим каква сума да заложите:

b е десетичния коефициент на вашия залог: (2,49) – 1 = 1,49; 

p е изчислената от вас вероятност да спечелите = 0,48;

q е вероятността да загубите: (1-0,48) = 0,52.

(1,49 х 0,48 – 0,52) / 1,49 = 0,13

При този резултат, според критерия на Кели, за този пример трябва да заложите за Рафаел Надал сума, която е 13% от тази в банковата ви сметка.

Важно е да разберете как да изчислявате правилно залога си, ако ще работите с критерия на Кели. В наши дни обаче може да използвате различни инструменти, за да автоматизирате този процес. Най-лесно ще ви бъде, ако използвате безплатен калкулатор за изчисление на критерия на Кели.

Основна критика срещу стратегията на Кели

Колкото и популярна и използвана да е тази стратегия, в контекста на спортните залози критиците смятат, че тя не може да отчете и отрази нестабилността на пазара и влиянието, което дисперсията от тази нестабилност може да има върху резултатите. 

Споменахме ви, че критерият на Кели се основава върху идеята, че банковата ви сметка никога не трябва да остава празна в случай че загубите, но пък средствата ви винаги ще растат нагоре, когато печелите. 

Това звучи добре, но само на теория. На практика може да се опитате да печелите като правите малки залога на игри с високи коефициенти, къде предимството ви и риска не са чак толкова големи. Въпреки това, ако заложите на вариант с по-висок риск, цялата ви работа до този момент и наличността в сметката ви могат да отидат на кино, ако загубите залога. 

Проучванията показват, че – да, стратегията работи – но невинаги. За да излязат на добра печалба обаче залагащите все по-често използват стратегията половинчато. Какво ще рече това? Вместо да залагат пълната сума, която уравнението им предлага, те залагат само част от нея – 1/2, 1/4 и дори 1/8. Ако критерият на Кели ви казва да заложите 10%, това означава:

  • 1/2 = 5%;
  • 1/4 = 2,5%;
  • 1/8 = 1,25%.

В зависимост от броя на събитията, които смятаме, че имат потенциал да ни донесат печалба, резултата от формулата може да ви предложи суми, които при евентуална загуба да изпразнят цялото състояние на сметката ви. 

Преди да решите да използвате критерия на Кели, трябва да решите дали е най-подходящата възможност, която да отговаря на вашия профил. Ако залагате просто за забавление, без да изчислявате добре вероятностите, добра идея е, ако въобще използвате тази стратегия, да залагате част от предложената сума, а не цялата. Ако пък сте дисциплинирани и залозите ви винаги са предшествани от внимателни и последователни анализи, тогава критерият може и да ви е от полза.  

Независимо дали използвате стратегията, или не, винаги е добра идея да прилагате добър контрол и управление на финансите в сметката си. Отделяйте време да усъвършенствате методите си на залагане и собствения си модел на действие. Тествайте и експериментирайте, за да елиминирате ролята на късмета максимално при всички резултати, които ви носят печалба.

Сега като научихте основните елементи и критики за тази стратегия, бихте ли я използвали във вашата практика? Надяваме се, че тази статия ви е дала насоки за разсъждение и нови идеи за това как да бъдете успешни залагащи. Ако искате да четете още полезно съдържание, разгледайте блога ни.

Други публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top