Ако футболните прогнози са вашата страст и са нещо, което приемате сериозно, то вероятно знаете, че не всички букмейкъри позволяват на играчите да правят големи залози. Ако пък до този момент тази информация ви е убягнала по една или друга причина, останете с нас до края на статията и ще разберете точно какво имаме предвид.

Причината да се вдъхновим да напишем тази статия са букмейкърите, които с времето си създадоха лоша репутация с действията си. Знаехте ли, че има букмейкъри, които ограничават и дори затварят акаунтите на печеливши залагащи? Колкото и трудно за вярване да ви звучи, това е факт. Тук обаче не става въпрос за онези играчи, които благодарение на късмета са имали някоя друга победа в краткосрочен план. Точно обратното, става дума за акаунти на играчи, за които алгоритмите предвиждат очаквана дългосрочна доходоносност.

Това, което вълнува букмейкърите, е дали техният клиент има очаквана стойност. Казано по друг начин – каква печалба според букмейкъра клиентът ще успее да генерира, щом се елиминира късмета. За да даде такава оценка за всеки потребител, букмейкърът използва прокси методи, като как коефициентите се движат след като залогът вече е затворен и каква е стойността на линията на затваряне (Closing Line) на играча.

Острите срещу меките букмейкъри

Какво кара описаните по-горе букмейкъри да постъпват по този начин? Чисто и просто – моделът, по който оперират. В света на трейдовете са познати два основни модела, които букмейкърите следват – остри и меки. 

Острите букмейкъри

Острите букмейкъри са познати още като традиционни, защото определят коефициенти, създават линии и предизвикат клиентите си, за да могат залозите им да излязат печеливши.

И когато много потребители спечелят по честен начин, те използват информацията, идваща от пазара, за да подобрят собствените си процеси чрез анализ на данни и създаването на коефициенти. Това прави печелившите трейдъри активен елемент от успеха на букмейкъра.

Меките букмейкъри

За разлика от тях обаче букмейкърите, за които ви споменахме в началото, са наричани меки. Някои от по-критичните наблюдатели ги сравняват дори с шивачи, които излагат продуктите си като на витрина в магазин, за да привлекат повече клиенти. Това обаче е само привидно, защото много от по-щедрите бонуси и привилегии на клиентите биват отнети, ако същите са прекалено експлоатирани. 

Въпросните меки букмейкъри са по-скоро приемани като доставчици на забавления, привличащи играчи, заинтересовани повече от разновидностите на пазара, бонусите, повишения в коефициентите и всякакви други привилегии, отколкото в търсенето на очаквана стойност (Expected Value). Няма да сгрешите, ако предположите, че голяма част от клиентите им дори не са са чували що е то очаквана стойност (Expected Value). Фокусът на тези букмейкъри е насочен не толкова към анализа на данни, колкото към развитие на маркетинг стратегии и промоции.

Този начин на работа си има своята цена. За да постигнат целите си, техните коефициенти трябва да бъдат по-примамливи за клиентите. Въпреки това повечето меки букмейкъри имат по-високи маржове от острите такива. Това значи, че за да победят коефициентите на един традиционен букмейкър, меките трябва да отклонят някоя от страните до такава степен, че възможността за очакваната стойност да нарасне. Трейдърите, които най-добре успяват да забележат тази щедрост от страна на мекия букмейкър, са тези, които най-вероятно ще се сблъскат с дадени ограничения. За меките букмейкъри, познати още и като развлекателни – заради клиентите, които успяват да привлекат, не е удобно играчите да пускат залозите си, предвид начина, по който коефициентите се задават. 

Острите и меките букмейкъри - разлики в примери

Как обаче знаем, че меките букмейкъри слагат различни коефициенти? Нека хвърлим едно око върху хипотетичната възвръщаемост на трейдърите, когато залагат на много добри коефициенти. Какво може да се очаква? Острите букмейкъри поставят коефициенти, които средностатистически позволяват на играчите да реализират печалба в съответствие с прогнозирания от тях марж. Меките букмейкъри също не желаят да намалят маржа си, но пък техният начин на работа (промотиращ и маркетингово насочен) предполага по-голямо отклонение. Целта, естествено, е да се победят традиционните букмейкъри, които обикновено са с по-малки маржове. 

От написаното до момента можем да заключим, че когато един остър букмейкър предлага най-добрите коефициенти на пазара, възвръщаемостта, постижима чрез залагането на тях, като цяло ще бъде същата, както в случаите, когато това не са най-добрите коефициенти. За разлика от това обаче, когато един мек букмейкър предлага най-добрите коефициенти на пазара, трябва сами да предвидим, че възвръщаемостта тук трябва да е по-висока от тази, която се подразбира от маржовете им. Нека изясним казаното с един пример. 

Ако вземем всички данни за коефициентите при затваряне (Closing Line) за мачовете от 22 отделни девизии за Лига Европа (сезон 2019/20) и ги пуснем през софтуер за анализ на грешките, получаваме цели 16 974 мача и 299 619 коефициента за отделните домакинства, равенства и гостувания за 6 букмейкъра. Това са Pinnacle, Bet365, Bwin, Interwetten, William Hill и BetVictor.

В таблицата може да видите и колко пъти всеки от изброените букмейкъри е предлагал най-добрата цена. 

Pinnacle

Bet365

Bwin

Interwetten

William Hill

BetVictor

5 727

3 470

1 916

1 051

634

2 234

Резултати

Разликата между Pinnacle и останалите букмейкъри е поразителна. Без значение е фактът, че този букмейкър е с най-малки маржове, от всички изброени той е първенец в процента от печалби при залози на коефициенти, които към онзи момент са били най-добрите на пазара. 

Това ни навежда на мисълта, че без значение от поведението и начина на работа на останалите меки букмейкъри, средностатистически трейдърите на Pinnacle не се страхуват да пречупят пазара, когато е необходимо, защото са запознати с това каква трябва да е реалната цена на мача за футболни залагания.

Разбира се, с всичко това не набеждаваме другите меки букмейкъри, че не знаят какво да правят, когато предлагат най-добрите коефициенти. Данните от този пример показват, че решението да се откажат от част или от целия си марж, докато предлагат най-добрите пазарни коефициенти, е проактивно и отговаря на  избрания от тях модел. При него доминират рекламирането, маркетирането и забавлението на играчите за сметка на точните коефициенти, анализа на данни и приемането на победителите. Компромисът тук е, че ако се установи, че играчите се възползват от щедростта на меките букмейкъри прекалено много, ще има последствия за това. Имайки предвид че само 5% от трейдърите го правят, това вероятно е доста добре обмислено бизнес решение, което работи разумно за този модел. 

Неусетно стигнахме до края на поредната ни образователна статия. След като знаете разликите между двата вида букмейкъри, кой бихте предпочели за вашите собствени залози? В блога ни ще откриете още множество полезни статии, които ще ви помогнат да се превърнете в успешен трейдър.

 

Други публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top