Доброто инвестиране в спортните залози е базирано най-вече на умения, статистически анализи, стратегии и правилен риск мениджмънт. Но нека видим по какво още се разграничават хората, които го правят с мисъл и стратегия, от тези, които просто залагат на именит отбор.

Тъй като сме работили за едни от най-големите букмейкъри и практиката ни е силно свързана с риск мениджмънт и обучение на трейдъри, решихме да ви разкрием част от използваните похвати, правила и въпроси за профилирането на даден играч.

Успява ли да победи Closing odds?

Много често, за да добиете представа за това какъв е даден играч, трябва да разгледате коефициентите, които той е получил, докато е правил някой от залозите. Тези коефициенти е нужно да ги сравните с т.нар. затваряща се линия (Closing Line). Залагането на коефициенти, които се намират в близост до въпросната линия, може да се окаже добър индикатор за нивото на играча и за потенциалните му печалби.

Началните коефициенти за един мач се изчисляват посредством статистически анализ върху предишни представяния на отбора. Трябва да се обърне внимание и на всяка друга странична, но същевременно важна информация. Пример за такива значими сведения са контузиите в един отбор.

Разбира се, важно е да подчертаем, че в над 90% от случаите букмейкърите не създават коефициенти, те не изчисляват вероятности. Използват фийд, който разчита на Bet365 и азиатски букмейкъри. Това е така, защото в Bet365 и азиатските букмейкъри, в това число SBO, ISN и Pinnacle, играчите бързо “наместват” коефициентите и така определят най-точната вероятност дадено събитие да се случи.

След като коефициентите са пуснати от букмейкърите на пазара, всеки играч може залага на тези, които смята, че носят най-голяма стойност (Value). За да се поддържа балансът между залагащите и букмейкърите, вторите постоянно коригират коефициента.

Що се отнася до термина „затваряща линия“ (Closing Line), под него разбираме коефициентите, които са били предлагани точно преди началото на играта. Те отразяват всички важни статистически данни, дейности на залагане, пазарни настроения и новини, които ни интересуват към момента на залагане. Същата тази линия трябва да бъде приемана като най-точно представяне на основната вероятност.

Положителна очаквана стойност(Positive Expected Value) - какво означава?

За да премахнете почти напълно късмета, който все пак винаги ще бъде трудно измерим фактор, от залозите си и те да се основават предимно на факти и анализи, трябва да се научите да идентифицирате залозите с положителна очаквана стойност (Positive Expected Value). Това са залози, които дават по-голям шанс за печалба, отколкото коефициентите предполагат. 

Според теорията на вероятностите, очакваната стойност за случайно събитие е дългосрочната средна стойност на повторенията на експеримента, който представлява. Нека отново дадем пример с хвърлянето на монета. Шансът да се падне ези или тура е точно 50%. В този случай положителната очаквана стойност ще изглежда по следния начин:

Коефициенти

Да си представим, че коефициентите за ези и тура са следните:

  • Ези – 2,10
  • Тура – 1,80

За всеки 10 лв, заложени на ези, очакваната печалба би била 0,50 лв. Как изчислихме това?

(сума на залога) х [(коефициент за ези – 1) х (вероятността за ези) – 1 х (вероятността за тура)] =

Използвайки тази формула, получаваме следното уравнение:

10 лв х [(2,10 – 1) х (0,5) – 1 х (0,5)] = 10 лв х (1,10 х 0,5 – 0,50) = 0,50 лв

Понеже очакваната стойност е положително число, залагането на този пазар дългосрочно ще се окаже печелившо, въпреки факта, че вероятността да загубите при едно хвърляне е 50%. Това изобразява идеята, че целта ви в крайна сметка не трябва да е задължителната печалба при всеки залог. Просто е нужно да решите да залагате в онези случаи, в които е налице очаквана положителна стойност. 

Ефективна теория за пазара

В света на футболните залози обаче вероятностите не са толкова ясни, колкото в примера ни с монетите. Имайки предвид постоянното движение на  на коефициентите – от момента, в който бъдат обявени, точно до момента преди започването на мача – неминуемо у играчите се поражда въпросът „Кои коефициенти представят по-точно вероятностите за изхода?“

Според хипотезата за ефективния пазар, коефициентите при затваряне са по-точни от тези при отваряне, когато става въпрос за вероятността за даден изход при някой мач. 

Тази теория е широко използвана във финансовите пазари. Тя гласи, че при ефективен пазар информацията се разпространява свободно и много хора се опитват да извлекат максимално голяма печалба чрез познаването на бъдещи пазарни стойности. Това, разбира се, неминуемо ще доведе до ситуация, при която действителните цени ще отразяват присъщата пазарна стойност.

Как да разбираме това в контекста на спортните залози? Имайки предвид, че цялата публично достъпна информация се отразява на колебанието на коефициентите, няма отклонение в резултатите на залаганията, което да се запазва дългосрочно.

Преодоляване на Closing odds

Сред основните притеснения на играчите, които залагат, е това дали успехът им се дължи на завоювано предимство пред букмейкърите, или е чист късмет. За да направите разграничение между уменията и късмета, трябва да се научите да проследявате способността си за преодоляване на коефициентите при затваряне.

Честият отчет в случая е ключът и индикаторът към постоянните печалби в дългосрочен план.

Поуки от примера с Челси

Истината е, че можем да извлечем много от Челси и кампанията им във Висшата лига през 2015/2016 година. Нека си представим какво би било изплащането при подвижен залог (Rolling Bet) от 10 лв за всяко поражение за отбора на Моуриньо през този футболен сезон. 

В таблицата отдолу виждате коефициентите при отваряне и затваряне за седемте загубени мача от Челси по време на Висшата лига. В повечето мачове парите са срещу Челси, като коефициентите преди мача играят значителна роля. 

Опонент на ЧелсиКоефициенти при отваряне (Opening odds)Коефициенти при затваряне (Closing odds)
Манчестър сити2,252,01
Кристъл Палас9,2510,50
Евертън4,543,56
Саутхамптън6,504,93
Уест Хем4,394,26
Ливърпул4,783,91
Стоук4,024,53

Множители от 10 лв, заложени на Closing odds, биха платили 279 490 лв. А множителите на същата стойност, само че при коефициентите на отваряне, биха били 518 098 лева. 

Преодоляването на линията на затваряне само по себе си не гарантира това дали залогът ще се окаже печеливш. Въпреки това то е индикатор, който трябва да следвате, за да имате по-големи шансове за дългосрочни печалби. 

Надяваме се, че статията ще ви помогне да преминете границата на късмета и да се превърнете в успешни играчи в света на футболните залози. За повече интересни и полезни статии, може да разгледате блога ни.

Други публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top