Началната стъпка в развитието на всеки, който желае да се занимава със спортни залози и да печели от тях, е обучението. Какво представляват коефициентите, как се получават и по какво се различават са основоположни знания.

Да, може да звучи сложно за всеки, който все още не се е запознал подробно с тях, но истината е, че тук място за притеснение няма. До края на тази статия всеки един от вас ще научи основните принципи и фундаменти на спортните коефициенти и залози.

Какво представляват коефициентите

Нека започнем с това какво точно са коефициентите и в какви ситуации се използват. Най-просто казано, те са числа, които индикират вероятността за печалбата или загубата на даден залог. Най-фундаменталният принцип, който трябва да запомните за тях, е че колкото по-висок е коефициентът за един залог, толкова по-голям е поетият риск, за да успеете да генерирате добра печалба. Това е и основната причина, поради която е нужно да сте изключително внимателни и да се научите да разчитате правилно коефициентите.

Коефициентът е числова стойност, която изразява вероятността дадено събитие да настъпи. Разбира се, в него се включва и маржинът (печалбата на букмейкъра). Какво точно представлява той и как се изчислява, ще разгледаме подробно в една от следващите ни статии.

Що се отнася до това къде се използват коефициентите, смело можем да кажем, че ще ги откриете сред разнообразни спортни събития, които ви позволяват да пускате залози. Такива са футболните игри, казината, конните състезания и т.н. Съветваме ви обаче преди да започнете със сериозните залози, да стартирате бавно и внимателно. За да разберете максимално ясно коефициентите, трябва да се запознаете с различните възможности, затова нека видим кои са те…

Видовете коефициенти за спортни залози

Не е случаен фактът, че съществуват различни видове коефициенти. Имайки за цел да подскажат вероятността за изхода на дадено събитие, те осигуряват възможността да се извърши залагането. Точно така, коефициентите превръщат оценката на шанса за победа в число, което да е разбираемо за всички залагащи.

В света на футболните прогнози най-често използваните видове коефициенти са:

Десетични коефициенти

Популярността на десетичните коефициенти е висока в европейските страни и в Австралия. Освен това ще ги откриете при всички букмейкъри, които имат лиценз за работа в България.

Всъщност този вид коефициенти са лесни за използване от начинаещи, защото те не се нуждаят от допълнителни формули при изчислението. Как точно се изчисляват обаче ще разберем малко по-късно.

Дробни коефициенти

Дробните коефициенти са най-разпространени в Обединеното кралство, като са най-характерни за конните надбягвания. Изобразяват се като обикновена дроб, откъдето идва и наименованието им.

Американски коефициенти

Още от името става ясно къде точно са разпространени тези коефициенти. Те могат да изглеждат подозрително или страшно, ако сте начинаещи, но не се характеризират с нищо по-сложно от останалите.

Делят се на положителни и отрицателни, в зависимост от това за кого са предназначени – за фаворита или за аутсайдера.

Какво е вероятност

Както навярно предполагате, вероятността е термин, произлизащ от математиката. И за да разбирате наистина как работят коефициентите, добра идея е да се запознаете с вероятността и как се изчислява. По този начин ще бъдете винаги една идея по-информирани относно коефициента и колко да заложите. 

Ако трябва да дефинираме вероятността по разбираем начин, то бихме казали, че това е скала, движеща се от 0 до 1. Под 0 разбираме, че няма абсолютно никакъв шанс дадено събитие да се случи, а под 1 – че събитието ще се случи със сигурност. При залозите вероятността за потенциалните резултати винаги се намира някъде по средата между тези 2 точки.  

Представете си, че трябва да вземете решение, базирано изцяло на резултата от хвърляне на монета чрез ези-тура. Знаете, че стотинката ще покаже или ези, или тура. Тези две възможности означаваме като сигурно събитие – с 1. 

Да кажем, че заложите на тура. Това, което ще ви интересува тогава, е не толкова, че двете възможности са сигурно събитие, а каква е вероятността да ви се падне точно тура. Пробвайте да я изчислите със следното уравнение:

Благоприятни резултати / Всички възможни резултати 

Как можете да го направите? В случая, благоприятният за вас резултат ще е да се падне тура, при общо 2 възможни варианта. В такъв случай разделяте 1 върху 2, което се равнява на вероятност от 0,5. Ако умножите този резултат по 100, ще откриете, че вероятността в тази ситуация да се падне тура и да сте познали, е 50%. 

Как сами да изчисляваме коефициенти

Дойде моментът да ви покажем как да изчислявате коефициентите. Тъй като десетичните коефициенти са най-разпространени по нашите ширини, ще ви запознаем по-подробно именно с начина за тяхното изчисление. За целта ще продължим примера ни с монетата. 

За да изчислите стойността на десетичния коефициент, може да приложите следното уравнение: 

1 / Вероятността за избрания резултат

В такъв случай имаме вероятност 1, която показва, че събитието със сигурност ще се случи, разделена върху вероятността да се падне тура.Както по-рано изчислихме, това е равно на 0,5. Резултатът от това деление ни дава десетичен коефициент от 2,0. Следователно, може да вземем коефициентът и чрез него да пресметнем вероятността нещо да се случи: 

1 / Десетичният коефициент = вероятността

Ако заедно с някой приятел решите да сметнете общата вероятност за двата резултата, ще откриете, че като събитие със сигурен изход, резултатът е 1 (100/100). Как го изчислихме ли? По следния начин: 100% – (0.5/1+0.5/1)*100.

Ако тези изчисления обаче ги направим с реални коефициенти, предоставени от букмейкърите, се получава стойност, която със сигурност ще надвиши 100%. Какво следва от това?

Букмейкърски маржове - какво представляват

Букмейкърите също печелят от всеки ваш залог. Това се случва с помощта на т.нар. маржове. Коефициентите всъщност не отразяват истинската вероятност за изходите за едно събитие. Това е така, защото сумата надвишава тези 100%, които вече споменахме. Сумата на отклонението от тези 100% е маржът, който букмейкърът е добавил към конкретния пазар. Следователно, това е неговата печалба. 

Това всъщност ще ви покаже и истинската цена за пускане на залог при даден букмейкър. Хубавото е обаче, че не е необходимо да изчислявате маржа ръчно за всеки залог. За  целта може да се възползвате от специално създадени калкулатори, които да направят изчислението вместо вас.

Как чрез коефициентите можем да пресметнем чистата си печалба

С десетичните коефициенти се работи лесно, защото те илюстрират сумата, която ще спечелите за всеки заложен лев. Това означава, че числото показва не само чистата печалба, а цялостната, т.е. включва сбора от заложените от вас пари и чистата печалба. 

Формулата за изчисление тук всъщност е много лесна. Това, което трябва да направите, е едно просто умножение по следната формула:

Залог х Десетичен коефициент

Да се върнем на примера с монетите. Представете си, че сте заложили 20 лева да се падне тура. Вече знаем, че коефициентът е равен на 2,0. Това означава, че печалбата в случая се изчислява по следния начин 2,0х20 лева. Крайната сума, която ще получите възлиза на 40 лева. Както вече стана ясно, сумата включва както залога от 20 лева, така и чистата печалба със същата стойност.

Уменията сами да изчислявате както вероятността, така и десетичните коефициенти, са ключови за развитието ви в света на футболните залози, прогнози и статистиката. Надяваме се, че с тази статия сме успели да ви въведем в материята по лесен и разбираем начин. А за още полезни статии, които ще ви помогнат да се превърнете в успешен играч, може да следите блога ни.

Други публикации

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top